Slaap is super belangrijk voor je gezondheid! Maar hoeveel uur slaap heb je nodig om echt uitgerust wakker te worden? Niet iedereen haalt het aantal uren slaap dat ze eigenlijk nodig hebben. Ook de slaapkwaliteit is lang niet bij iedereen zoals we die zouden willen. In deze blog gaan we dieper in op hoeveel slaap nodig is per leeftijdsgroep, hoe je je slaapkwaliteit kunt verbeteren en hoe je sneller in slaap valt.
De slaapbehoefte verschilt per persoon, maar voor volwassenen wordt geadviseerd om 7 tot 9 uur per nacht te slapen. Kinderen hebben vaak meer slaap nodig omdat hun lichaam en hersenen zich nog ontwikkelen. Maar ook factoren zoals stress, fysieke activiteiten en je slaappatroon spelen een rol in jouw ideale slaapduur.
Slaapexperts geven per leeftijd richtlijnen aan voor een “ideale” slaapduur. Dit zijn maar richtlijnen, voor iedereen geldt natuurlijk wat anders. De een heeft wat meer slaap nodig dan de ander.
Baby's (0-1 jaar): 12-17 uur
Peuters (1-3 jaar): 11-14 uur
Kleuters (3-5 jaar): 10-13 uur
Kinderen (6-12 jaar): 9-12 uur
Tieners (13-18 jaar): 8-10 uur
Volwassenen (18-64 jaar): 7-9 uur
Ouderen (65+): 7-8 uur
Je slaap bestaat uit verschillende fasen, waaronder diepe slaap en REM- slaap. De diepe slaap is essentieel voor lichamelijk herstel, om voldoende te kunnen herstellen heb je gemiddeld 1,5 tot 2 uur diepe slaap per nacht nodig. REM-slaap is een afkorting voor Rapid Eye Movement oftewel snelle oogbeweging. Tijdens deze fase bewegen de ogen snel heen en weer terwijl ze gesloten zijn. Deze fase van je slaap is belangrijk voor je geheugen en emotionele verwerking. Je spendeert zo’n 20-25% van je nachtrust in deze fase, wat neerkomt op ongeveer 1,5 tot 2 uur slaap per nacht.
Heb je moeite met snel in slaap komen? Dan hebben wij hier wat tips voor jou om sneller in slaap te kunnen vallen:
Creëer een vast slaapritueel. Zorg dat je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat.
Beperk schermtijd. Blauw licht van bijvoorbeeld telefoons en tablets verstoort je melatonineproductie. Het beste is om voor het slapen gaan bijvoorbeeld een boekje te gaan lezen.
Vermijd cafeïne en zware maaltijden voor het slapen gaan. Mocht je nog iets willen eten voor je je bed in duikt, is iets van fruit zoals een banaan beter om te eten.
Ontspan met ademhalingsoefeningen of meditatie. Dit helpt je lichaam en geest om in rustmodus te komen.
Zorg voor een comfortabele slaapomgeving. Een goed matras en ademend beddengoed maken een groot verschil.
Wil je je slaapkwaliteit optimaliseren? Ontdek ons duurzame beddengoed voor een ultiem comfortabele nachtrust!