KAYORI CARES GOTS vs. OEKOTEX®

De effecten van vervuiling worden steeds duidelijker en als wereldburgers is het onze verantwoordelijkheid om ons onderzoek te doen en weloverwogen beslissingen te nemen over de industrieën die we ondersteunen. Elke stap naar een meer ecologisch en sociaal verantwoorde levensstijl is vooruitgang, maar waarom genoegen nemen met 'oké' als we zoveel beter kunnen?

We kiezen voor GOTS-certificering omdat dit de hoogste standaard ter wereld is

Tegenwoordig stellen steeds meer consumenten hogere eisen aan de producten die ze aanschaffen, wat leidt tot de opkomst van biologische etikettering en nieuwe ecologische normen & certificeringen. De behoefte aan transparantie & biologische landbouw is een teken van enorme vooruitgang voor de gezondheid en veiligheid van onze planeet, en wij bij Kayori vieren elke stap in deze richting. Hoewel we alle inspanningen toejuichen om de milieunormen van de productie voor textiel - en alle industrieën - te verhogen, erkennen we ook dat bepaalde normen de lat veel hoger leggen dan andere. Gedreven door innovatie en een diep gevoel van verantwoordelijkheid voor de planeet, onderzoeken we voortdurend de schoonste, meest duurzame methoden voor het maken van onze producten. Hierbij wordt niet alleen rekening gehouden met de onmiddellijke veiligheid van het eindproduct, maar ook met de impact van het ontstaan ervan, van zaad en aarde tot productie en verpakking. Daarom hanteren we met trots de certificering volgens de Global Organic Textile Standard (GOTS), 's werelds toonaangevende textielverwerkingsautoriteit voor organische vezels. Terwijl consumenten overschakelen naar een meer milieubewust en traceerbaar model, kunnen we met vertrouwen achter alles staan wat we maken, omdat we weten waar het is geweest, wie het heeft aangeraakt en wat er - en niet - in de productie is gegaan, dankzij de veel controles en verificaties in de hele keten. Elke biologische certificering is beter dan niets, maar GOTS staat op zichzelf in zijn strenge eisen voor zowel milieu- als menselijke veiligheid in de hele toeleveringsketen.

OEKO-TEX®-certificering belooft dat "elk onderdeel van dit artikel, dat wil zeggen elke draad, knoop en andere accessoires, is getest op schadelijke stoffen en dat het artikel daarom onschadelijk is in ecologisch opzicht voor de mens." Hoewel dit beter is dan de conventionele textielnorm, verklaart het alleen dat het eindproduct zijn test voor de veiligheid van de consument heeft doorstaan en dat eventuele residuen binnen hun limieten vallen. OEKO-TEX® betekent niet biologisch, maar test alleen het eindproduct en biedt weinig transparantie over de geschiedenis en impact van dat artikel tijdens zijn reis van veld naar magazijn.
GOTS begint met biologische landbouw, waarvan is bewezen dat het grote ecologische en sociale voordelen oplevert ten opzichte van conventionele katoenproductie. Traceerbaarheid die begint op de boerderij (en doorgaat in elke productiefase) zorgt niet alleen voor een veiliger eindproduct voor consumenten, maar ook een gezondere ervaring voor de boeren en werkgemeenschappen die met deze producten omgaan. Biologische certificering van vezels is op basis van erkende internationale en nationale normen (IFOAM-normen, EEC 834/2007, USDA NOP). Daarom verbiedt GOTS het gebruik van een lange lijst van chemicaliën die gewoonlijk worden gebruikt in alle stadia van conventionele textielproductie om milieu- of toxicologische redenen, waaronder vlamvertragers, hormoonontregelaars, zware metalen, PFC's, formaldehyde, enz. GOTS staat alleen het gebruik toe van chemicaliën die zij beoordelen en goedkeuren op basis van menselijke gezondheids- en milieu-indicatoren - voorbeelden zijn reactieve kleurstoffen met lage impact en het gebruik van waterstofperoxide voor bleken in plaats van chloor. Naast de strikte chemische beperkingen, vereist GOTS ook milieubeheerplannen en afvalwaterzuivering bij alle natte verwerkingseenheden. GOTS heeft grenswaarden voor residuen van onbedoelde besmetting en criteria voor sociale naleving die overeenkomen met de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

Met GOTS weten we dat elke stap van het proces wordt bewaakt om de veiligheid voor mens en milieu te garanderen, zowel op lokaal als op mondiaal niveau - tot in de kleinste details, zoals hangtags (elk papier moet door de consument kunnen worden gerecycled) gecertificeerd volgens FSC of PEFC. Van zaad tot opslag – GOTS onderzoekt elke input in elke fase, niet alleen met betrekking tot de gezondheid van het eindproduct, maar ook rekening houdend met de milieu-impact van elke faciliteit, en de gezondheid, veiligheid en welzijn van zijn afhandelaars in de hele toeleveringsketen.

GOTS elimineert blinde vlekken voor consumenten en biedt volledige traceerbaarheid en verantwoordelijkheid bij elke stap.