Hoeveel dekbedovertrekken heb ik nodig

Vroeger bestond een uitzet uit een kast vol linnengoed. De aanstaande bruid nam dit mee naar het nieuwe huishouden met de bruidegom. In zo’n kast vond je enorme aantallen lakkens, slopen, handdoeken en ander linnengoed. Tegenwoordig gaat dit heel anders en houden we hele andere aantallen aan. Een huishouden heeft geen 12 lakens nodig -maar dit mag natuurlijk wel!- maar de vraag blijft: hoeveel is dan genoeg?

 

Dekbedovertrekken per huishouden

Hoeveel dekbedovertrekken en (hoes)lakens een huishouden nodig heeft ligt uiteraard aan de samenstelling van het huishouden. Per bed kun je denken aan een minimaal van drie sets. Deze drie sets zijn gebaseerd op het principe: 1 op bed, 1 in de was, 1 in de kast. Zo kom je op 3 dekbedovertrekken en 3 hoeslakens per bed.

 

Beddengoed voor het seizoen

Heb je per seizoen andere slaapvoorkeuren? Je bent niet de enige! In de winter zoeken we de zachtere, warmere stoffen op. In de zomer juist de gladde en koele stoffen. Hierom kan ik maar zo zijn dat je in de zomer liever een laken op bed hebt en in de winter een jersey hoeslaken. Als dit het geval is, hou je per seizoen minimaal 1 extra set aan (dekbedovertrek + hoeslaken).

 

Hoeveel dekbedovertrekken hebben kinderen nodig

Kinderen hebben wel eens een ongelukje. Leren slapen zonder luier, een griepje of een nare nachtmerrie en het beddengoed is aan een verfrissing toe. Indien je een wasdroger hebt kun je deze wasjes snel oppakken, heb je deze niet dan is het bed verschonen een grotere klus. Daarnaast slijt een kinder dekbedovertrek dat veel gewassen wordt uiteraard sneller. Hou hierom voor kinderen tussen de 2 en 4 sets beddengoed aan.

 

Hoeveel moltons heb je nodig

Wij adviseren minimaal twee moltons in huis te hebben, omdat je deze minder vaak wisselt kun je het ene exemplaar rustig wassen terwijl het andere exemplaar op bed ligt.

 

Hoe waak verschoon je het beddengoed

We slapen gemiddeld 7 á 8 uur per nacht, tijd waarin we het warm of koud hebben, vocht verliezen en dus ons beddengoed intensief gebruikt wordt. Hierom is het belangrijk om je bed elke dag te luchten: sla het dekbed open en laat dit minstens 2 uur zo liggen. Hiernaast verschoon je het beddengoed (op de molton na) elke week. Zo blijft het beddengoed fris en vrij van geurtjes of bacteriën.

 

Hoe vaak verschoon je je molton

Het dekbedovertrek en hoeslaken verschoon je elke week, de molton verschoon je om de week. Wij raden het aan om de molton te wassen op 60 graden.

 

Extra kussenslopen

Losse kussenslopen zijn niet alleen ontzettend leuk om het bed mee te decoreren. Ze zijn ook perfect om vaker van sloop om het hoofdkussen te kunnen wisselen. Zo blijf het hoofdkussen fris. Mensen met een onrustige (hoofd)huid of kwetsbaar haar kunnen hier enorm verschil van merken.